dinsdag 31 januari 2017

Eindelijk de fouten uit de grammatica gehaald

Mijn vorige bericht blijkt al weer helemaal achterhaald te zijn door het promotieonderzoek van Bram Jagersma


http://www.nieuws.leidenuniv.nl/nieuws-agenda/het-soemerisch-gaf-ons-het-uur.html


Er zijn in het verleden verschillende grammatica's voor het Soemerisch gemaakt, maar het blijkt allemaal nog ingewikkelder in elkaar te zitten.


"Hoe gecompliceerd de analyse van de taal voor Jagersma was, laat zich illustreren aan de hand van de persoonsvorm: die bestaat uit een stam met één tot negen voorvoegsels en één tot drie achtervoegsels. Die voor- en achtervoegsels drukken een breed scala aan betekenissen uit, waaronder tijd, aspect, wijze, persoon en getal van zowel onderwerp, lijdend voorwerp als meewerkend voorwerp, en bepaalde bijwoordelijke bepalingen. Eén persoonsvorm kan zo met al zijn voor- en achtervoegsels een volledige zin uitdrukken. Bijvoorbeeld de werkwoordsvorm munnintumma?a (het vraagteken en de slot-a zijn geen tikfouten). Dit woord betekent ‘toen hij het hier voor haar geschikt had gemaakt’".


Uit het nieuwsbericht op de website van de Universiteit van Leiden komt ook het volgende zinnetje:


"Evengoed blijft hij de gepassioneerde 15-jarige die in de bieb De geschiedenis begint met de Sumeriërs vond, met foto’s van kleitabletten en beelden van vreemde mensen, waardoor zijn nieuwsgierigheid ontbrandde".


Ha, toen ik 15 was, was ik vooral geïnteresseerd in sterrenkunde en deeltjesfysica. Het kwam helemaal niet in me op dat spijkerschrift interessant zou kunnen zijn. Jammer maar helaas! Het had zo anders kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten